Posted by on 19 kwietnia 2018

Ta relacja była liniowa wśród uczestników, którzy nigdy nie palili, ale była nieliniowa wśród tych, którzy kiedykolwiek palili. Nie zaobserwowaliśmy korzyści wynikających z nadmiernej otyłości w odniesieniu do ryzyka śmierci; w związku z tym nasze wyniki potwierdzają obecne zalecenie, że pacjenci z cukrzycą osiągają lub utrzymują prawidłową wagę.28 Chociaż nasze wyniki są w dużej mierze zgodne z wynikami wcześniejszych analiz w populacji ogólnej, 1-4 są one sprzeczne z wynikami kilku badań BMI i umieralności wśród uczestników z cukrzycą. Wcześniejsze badania w dużej mierze sugerują odwrotność, 10 J lub U, 11, 29, 30 lub płaskie lub zerowe asocjacje9,31; jednak istotne ograniczenia obejmują krótki okres obserwacji, 9,11,30 niewielką liczbę zgonów, 10,29,31,32 oraz brak analiz oceniających błędy w wyniku palenia lub niezdiagnozowanych chorób przewlekłych.9-11,29- 32 Większość tych badań dotyczyła pacjentów, którzy już chorowali na cukrzycę, a wskaźnik BMI oceniano na kilka dekad po postawieniu diagnozy; czynniki te znacznie zwiększają podatność na odwrotną przyczynowość. 29-32
Niedawno Carnethon i wsp.10 przeanalizowali zbiorcze dane z pięciu dużych amerykańskich kohort i wyciągnęli wniosek, że osoby dorosłe o prawidłowej masie ciała w momencie rozpoznania cukrzycy miały ryzyko śmierci dwukrotnie większej niż wśród nadwagi lub otyłości ( współczynnik ryzyka, 2,01, 95% CI, 1,44 do 2,81); jednak kilka z opisanych powyżej ograniczeń odnosi się do tego badania. Stosunkowo mała siła statystyczna (449 zgonów całkowitych) ograniczyła ich klasyfikację BMI do dwóch szerokich i heterogenicznych grup narażenia (uczestnicy z BMI 18,5 do 24,9 i ci z BMI . 25,0). Analizy podgrup były również słabe, tak że nie można było wyciągnąć wniosków. Ponadto, BMI został zmierzony po diagnozie cukrzycy dla wielu uczestników, pozwalając na dodatkowe obciążenie od rozpoczęcia leczenia cukrzycy lub progresji innych chorób podstawowych10.
W populacji ogólnej często obserwowano osłabioną zależność między BMI a umieralnością wśród palaczy.3,4,14,15 Nie jest jasne, czy ta modyfikacja efektu reprezentuje biologiczną różnicę między palaczami i niepalącymi, czy też w dużej mierze wynika z tendencyjności13. potrzebne, aby odpowiedzieć na to pytanie.
W naszym badaniu modyfikacja efektu w zależności od wieku w chwili rozpoznania wskazała na bezpośredni trend liniowy wśród uczestników w wieku poniżej 65 lat, ale o zerowym lub osłabionym liniowym związku wśród uczestników w wieku 65 lat lub starszych. Te wyniki, które są zgodne z wynikami wcześniejszych badań z udziałem uczestników z cukrzycą typu 232 i populacji ogólnej, 1,33 mogą odzwierciedlać dobrze znane ograniczenia w analizie śmiertelności wśród osób starszych, w tym zwiększoną częstość występowania współistniejących chorób przewlekłych, które zwiększa potencjał odwrotnego związku przyczynowego; zwiększona częstość występowania konkurujących czynników ryzyka, co zmniejsza proporcjonalny efekt jednego czynnika; oraz obniżoną ważność BMI jako miary otłuszczenia z powodu związanych z wiekiem spadków masy mięśniowej i marnotrawienia.34 Sugerowano również, że nadmiar tkanki tłuszczowej może zapewnić przewagę metaboliczną i poprawę przeżywalności u osób starszych.
[hasła pokrewne: olejek kokosowy, olej makadamia, olejki do włosów ]

Powiązane tematy z artykułem: olej makadamia olejek kokosowy olejki do włosów

Posted by on 19 kwietnia 2018

Ta relacja była liniowa wśród uczestników, którzy nigdy nie palili, ale była nieliniowa wśród tych, którzy kiedykolwiek palili. Nie zaobserwowaliśmy korzyści wynikających z nadmiernej otyłości w odniesieniu do ryzyka śmierci; w związku z tym nasze wyniki potwierdzają obecne zalecenie, że pacjenci z cukrzycą osiągają lub utrzymują prawidłową wagę.28 Chociaż nasze wyniki są w dużej mierze zgodne z wynikami wcześniejszych analiz w populacji ogólnej, 1-4 są one sprzeczne z wynikami kilku badań BMI i umieralności wśród uczestników z cukrzycą. Wcześniejsze badania w dużej mierze sugerują odwrotność, 10 J lub U, 11, 29, 30 lub płaskie lub zerowe asocjacje9,31; jednak istotne ograniczenia obejmują krótki okres obserwacji, 9,11,30 niewielką liczbę zgonów, 10,29,31,32 oraz brak analiz oceniających błędy w wyniku palenia lub niezdiagnozowanych chorób przewlekłych.9-11,29- 32 Większość tych badań dotyczyła pacjentów, którzy już chorowali na cukrzycę, a wskaźnik BMI oceniano na kilka dekad po postawieniu diagnozy; czynniki te znacznie zwiększają podatność na odwrotną przyczynowość. 29-32
Niedawno Carnethon i wsp.10 przeanalizowali zbiorcze dane z pięciu dużych amerykańskich kohort i wyciągnęli wniosek, że osoby dorosłe o prawidłowej masie ciała w momencie rozpoznania cukrzycy miały ryzyko śmierci dwukrotnie większej niż wśród nadwagi lub otyłości ( współczynnik ryzyka, 2,01, 95% CI, 1,44 do 2,81); jednak kilka z opisanych powyżej ograniczeń odnosi się do tego badania. Stosunkowo mała siła statystyczna (449 zgonów całkowitych) ograniczyła ich klasyfikację BMI do dwóch szerokich i heterogenicznych grup narażenia (uczestnicy z BMI 18,5 do 24,9 i ci z BMI . 25,0). Analizy podgrup były również słabe, tak że nie można było wyciągnąć wniosków. Ponadto, BMI został zmierzony po diagnozie cukrzycy dla wielu uczestników, pozwalając na dodatkowe obciążenie od rozpoczęcia leczenia cukrzycy lub progresji innych chorób podstawowych10.
W populacji ogólnej często obserwowano osłabioną zależność między BMI a umieralnością wśród palaczy.3,4,14,15 Nie jest jasne, czy ta modyfikacja efektu reprezentuje biologiczną różnicę między palaczami i niepalącymi, czy też w dużej mierze wynika z tendencyjności13. potrzebne, aby odpowiedzieć na to pytanie.
W naszym badaniu modyfikacja efektu w zależności od wieku w chwili rozpoznania wskazała na bezpośredni trend liniowy wśród uczestników w wieku poniżej 65 lat, ale o zerowym lub osłabionym liniowym związku wśród uczestników w wieku 65 lat lub starszych. Te wyniki, które są zgodne z wynikami wcześniejszych badań z udziałem uczestników z cukrzycą typu 232 i populacji ogólnej, 1,33 mogą odzwierciedlać dobrze znane ograniczenia w analizie śmiertelności wśród osób starszych, w tym zwiększoną częstość występowania współistniejących chorób przewlekłych, które zwiększa potencjał odwrotnego związku przyczynowego; zwiększona częstość występowania konkurujących czynników ryzyka, co zmniejsza proporcjonalny efekt jednego czynnika; oraz obniżoną ważność BMI jako miary otłuszczenia z powodu związanych z wiekiem spadków masy mięśniowej i marnotrawienia.34 Sugerowano również, że nadmiar tkanki tłuszczowej może zapewnić przewagę metaboliczną i poprawę przeżywalności u osób starszych.
[hasła pokrewne: olejek kokosowy, olej makadamia, olejki do włosów ]

Powiązane tematy z artykułem: olej makadamia olejek kokosowy olejki do włosów