Posted by on 19 kwietnia 2018

Współczynniki specyficzne dla kohort i łączne zagrożenia dla śmiertelności z powodu wszystkich przyczyn, według BMI Krótko przed diagnozą cukrzycy typu 2 i stanu palenia. W sumie 3083 zgonów z wszystkich przyczyn zaobserwowano w ciągu średniego okresu obserwacji wynoszącego 15,8 lat, z maksymalnym okresem obserwacji wynoszącym 36 lat wśród kobiet (średnio 16,2 lat; 16,1 zgonów na 1000 osobolat) i 26 lat wśród mężczyzn (średnia, 14,5 roku; 21,8 zgonów na 1000 osobolat). Średni wiek (. SD) zgonu wynosił 74,6 . 7,8 lat dla kobiet i 78,7 . 8,7 lat dla mężczyzn. Ogólnie rzecz biorąc, wskaźniki śmierci były wyższe wśród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, niż wśród osób, które nigdy nie paliły, w kategoriach BMI (Tabela 2). U wszystkich uczestników zaobserwowano zależność między BMI a umieralnością ogólną w kształcie litery J (Tabela 2) (P <0,001 dla nieliniowości wśród uczestników NHS, P = 0,59 wśród uczestników HPFS). W porównaniu z uczestnikami z BMI 22,5 do 24,9, osoby z najniższym BMI, 18,5 do 22,4, miały znacząco podwyższoną śmiertelność z wszystkich przyczyn (współczynnik ryzyka, 1,29; przedział ufności 95% [CI], 1,05 do 1,59), podobnie jak w najwyższych kategoriach BMI (BMI 30,0 do 34,9: hazard, 1,24, 95% CI, 1,08 do 1,42, BMI . 35,0: hazard, 1,33, 95% CI, 1,14 do 1,55).
Wyniki wskazywały na istotną modyfikację efektu w zależności od palenia (Tabela 2) (P = 0,04 w przypadku interakcji), z rozbieżnymi tendencjami w zakresie ryzyka śmierci w warstwach BMI dla uczestników, którzy kiedykolwiek palili w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie palili. Znaczący trend liniowy zaobserwowano wśród uczestników, którzy nigdy nie palili (P <0,001), bez oznak trendu nieliniowego (P = 0,41 dla uczestników NHS, P = 0,22 dla uczestników HPFS). Spośród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, stwierdzono nieliniowy trend w kształcie litery J w połączonej kohorcie mężczyzn i kobiet oraz w kohorcie kobiet (P <0,001 dla uczestników NHS), ale nie w kohorcie mężczyzn (P = 0,72 dla uczestników HPFS).
Obserwowano znaczącą modyfikację efektu w zależności od wieku w chwili rozpoznania (p <0,001 dla interakcji) (tabela S1 w dodatkowym dodatku). Wśród osób dorosłych w wieku poniżej 65 lat w chwili rozpoznania istniała bezpośrednia liniowa zależność między BMI a umieralnością ogólną (p <0,001 dla trendu liniowego wśród uczestników ogółem, osób, które nigdy nie paliły, oraz tych, którzy kiedykolwiek palili). Z kolei bezpośredni trend liniowy wśród uczestników w wieku 65 lat i starszych w momencie rozpoznania zaobserwowano tylko wśród osób, które nigdy nie paliły (P = 0,04), a wśród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, istotnie zwiększone ryzyko śmierci obserwowano tylko najniższa kategoria BMI (współczynnik ryzyka, 1,89, 95% CI, 1,32 do 2,71).
Rysunek 1. Rysunek 1
[hasła pokrewne: olejek kokosowy, olejek tamanu, kwas hialuronowy ]

Powiązane tematy z artykułem: kwas hialuronowy olejek kokosowy olejek tamanu

Posted by on 19 kwietnia 2018

Współczynniki specyficzne dla kohort i łączne zagrożenia dla śmiertelności z powodu wszystkich przyczyn, według BMI Krótko przed diagnozą cukrzycy typu 2 i stanu palenia. W sumie 3083 zgonów z wszystkich przyczyn zaobserwowano w ciągu średniego okresu obserwacji wynoszącego 15,8 lat, z maksymalnym okresem obserwacji wynoszącym 36 lat wśród kobiet (średnio 16,2 lat; 16,1 zgonów na 1000 osobolat) i 26 lat wśród mężczyzn (średnia, 14,5 roku; 21,8 zgonów na 1000 osobolat). Średni wiek (. SD) zgonu wynosił 74,6 . 7,8 lat dla kobiet i 78,7 . 8,7 lat dla mężczyzn. Ogólnie rzecz biorąc, wskaźniki śmierci były wyższe wśród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, niż wśród osób, które nigdy nie paliły, w kategoriach BMI (Tabela 2). U wszystkich uczestników zaobserwowano zależność między BMI a umieralnością ogólną w kształcie litery J (Tabela 2) (P <0,001 dla nieliniowości wśród uczestników NHS, P = 0,59 wśród uczestników HPFS). W porównaniu z uczestnikami z BMI 22,5 do 24,9, osoby z najniższym BMI, 18,5 do 22,4, miały znacząco podwyższoną śmiertelność z wszystkich przyczyn (współczynnik ryzyka, 1,29; przedział ufności 95% [CI], 1,05 do 1,59), podobnie jak w najwyższych kategoriach BMI (BMI 30,0 do 34,9: hazard, 1,24, 95% CI, 1,08 do 1,42, BMI . 35,0: hazard, 1,33, 95% CI, 1,14 do 1,55).
Wyniki wskazywały na istotną modyfikację efektu w zależności od palenia (Tabela 2) (P = 0,04 w przypadku interakcji), z rozbieżnymi tendencjami w zakresie ryzyka śmierci w warstwach BMI dla uczestników, którzy kiedykolwiek palili w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie palili. Znaczący trend liniowy zaobserwowano wśród uczestników, którzy nigdy nie palili (P <0,001), bez oznak trendu nieliniowego (P = 0,41 dla uczestników NHS, P = 0,22 dla uczestników HPFS). Spośród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, stwierdzono nieliniowy trend w kształcie litery J w połączonej kohorcie mężczyzn i kobiet oraz w kohorcie kobiet (P <0,001 dla uczestników NHS), ale nie w kohorcie mężczyzn (P = 0,72 dla uczestników HPFS).
Obserwowano znaczącą modyfikację efektu w zależności od wieku w chwili rozpoznania (p <0,001 dla interakcji) (tabela S1 w dodatkowym dodatku). Wśród osób dorosłych w wieku poniżej 65 lat w chwili rozpoznania istniała bezpośrednia liniowa zależność między BMI a umieralnością ogólną (p <0,001 dla trendu liniowego wśród uczestników ogółem, osób, które nigdy nie paliły, oraz tych, którzy kiedykolwiek palili). Z kolei bezpośredni trend liniowy wśród uczestników w wieku 65 lat i starszych w momencie rozpoznania zaobserwowano tylko wśród osób, które nigdy nie paliły (P = 0,04), a wśród uczestników, którzy kiedykolwiek palili, istotnie zwiększone ryzyko śmierci obserwowano tylko najniższa kategoria BMI (współczynnik ryzyka, 1,89, 95% CI, 1,32 do 2,71).
Rysunek 1. Rysunek 1
[hasła pokrewne: olejek kokosowy, olejek tamanu, kwas hialuronowy ]

Powiązane tematy z artykułem: kwas hialuronowy olejek kokosowy olejek tamanu