Posted by on 19 kwietnia 2018

Person-time obliczano od daty diagnozy cukrzycy do śmierci lub do zakończenia obserwacji (1 stycznia 2012 r.). Kategorie BMI zostały zdefiniowane w następujący sposób: 18,5 do 22,4, 22,5 do 24,9 (odniesienie), 25,0 do 27,4, 27,5 do 29,9, 30,0 do 34,9 i 35,0 lub więcej. Modele wielowymiarowe zostały dostosowane do rasy lub grupy etnicznej (białej, czarnej, azjatyckiej, hiszpańskiej lub innej), palenia (nigdy nie wędzone, wcześniej wędzone, obecnie pali od do 14, od 15 do 24 lub .25 papierosów dziennie lub nie zgłoszono), spożycie alkoholu (kobiety: 0, 0,1 do 4,9, 5,0 do 14,9 lub .15, 0 g na dzień, mężczyźni: 0, 0,1 do 4,9, 5,0 do 29,9 lub . 30,0 g na dzień), aktywność fizyczna (< 3,0, 3,0 do 8,9, 9,0 do 17,9, 18,0 do 26,9 lub . 27,0 godzin odpowiadających zadaniom metabolicznym na tydzień), stan cywilny (żonaty lub niezamężny), jakość diety (w kwintylach wyników Alternate Healthy Eating Index), historia rodziny cukrzycy (tak lub nie) i statusu menopauzalnego (tylko dla uczestników NHS). Wartości P dla trendu liniowego obliczono przez modelowanie BMI jako zmiennej ciągłej. Nieliniowe tendencje oceniano za pomocą testów współczynnika prawdopodobieństwa dla ograniczonych sześciennych splajnów.27 Wartość AP mniejsza niż 0,05 została uznana za wskazującą na znaczący trend liniowy lub nieliniowy. Szacunki współczynnika hazardu dla dwóch kohort zostały połączone z użyciem metaanaliz o ustalonym efekcie z wagą odwrotnej wariancji. Powtórzyliśmy nasze analizy z warstwowaniem według stanu wyjściowego palenia i wykluczono wczesne zgony (<4 lata po diagnozie). Modyfikację efektu poprzez palenie tytoniu (nigdy nie palono w porównaniu z kiedykolwiek wędzonym) i wiek w chwili rozpoznania (<65 lat vs. .65 lat) oszacowano na podstawie multiplikatywnego terminu interakcji między ciągłym BMI a modyfikatorem efektu dodanym do głównego modelu efektów. Założenie dotyczące proporcjonalnych zagrożeń zostało ocenione za pomocą testu współczynnika wiarygodności porównującego model zi bez elementu interakcji między okresem czasu a kategorią BMI. Dane analizowano przy użyciu oprogramowania SAS, wersja 9.2 (SAS Institute), na dwustronnym poziomie alfa 0,05.
Wyniki
Uczestnicy badania
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka wyjściowa uczestników badania, według kategorii Body-Mass Index (BMI). Dla 11 427 uczestników uwzględnionych w naszej analizie średni wiek w rozpoznaniu cukrzycy wynosił 62 lata (zakres od 35 do 86) wśród 8970 uczestników NHS i 64 lata (zakres od 41 do 91) wśród 2457 uczestników HPFS. Wyjściową charakterystykę przedstawiono w tabeli 1, stratyfikowanej według kategorii BMI. Wyższy BMI w momencie rozpoznania był odwrotnie proporcjonalny do wieku w momencie rozpoznania, aktywności fizycznej i wyniku Alternate Healthy Eating Index . Najniższa kategoria BMI (18,5 do 22,4) miała najwyższą częstość występowania obecnych palaczy, a uczestnicy o normalnej wadze (BMI, 18,5 do 24,9) częściej schudli przed rozpoznaniem niż uczestnicy z nadwagą (BMI, 25,0 do 29,9) i otyli uczestnicy (BMI, .30).
Przyczyna śmierci
Tabela 2
[przypisy: olejek makadamia, olejek tamanu, olejek rycynowy ]

Powiązane tematy z artykułem: olejek makadamia olejek rycynowy olejek tamanu

Posted by on 19 kwietnia 2018

Person-time obliczano od daty diagnozy cukrzycy do śmierci lub do zakończenia obserwacji (1 stycznia 2012 r.). Kategorie BMI zostały zdefiniowane w następujący sposób: 18,5 do 22,4, 22,5 do 24,9 (odniesienie), 25,0 do 27,4, 27,5 do 29,9, 30,0 do 34,9 i 35,0 lub więcej. Modele wielowymiarowe zostały dostosowane do rasy lub grupy etnicznej (białej, czarnej, azjatyckiej, hiszpańskiej lub innej), palenia (nigdy nie wędzone, wcześniej wędzone, obecnie pali od do 14, od 15 do 24 lub .25 papierosów dziennie lub nie zgłoszono), spożycie alkoholu (kobiety: 0, 0,1 do 4,9, 5,0 do 14,9 lub .15, 0 g na dzień, mężczyźni: 0, 0,1 do 4,9, 5,0 do 29,9 lub . 30,0 g na dzień), aktywność fizyczna (< 3,0, 3,0 do 8,9, 9,0 do 17,9, 18,0 do 26,9 lub . 27,0 godzin odpowiadających zadaniom metabolicznym na tydzień), stan cywilny (żonaty lub niezamężny), jakość diety (w kwintylach wyników Alternate Healthy Eating Index), historia rodziny cukrzycy (tak lub nie) i statusu menopauzalnego (tylko dla uczestników NHS). Wartości P dla trendu liniowego obliczono przez modelowanie BMI jako zmiennej ciągłej. Nieliniowe tendencje oceniano za pomocą testów współczynnika prawdopodobieństwa dla ograniczonych sześciennych splajnów.27 Wartość AP mniejsza niż 0,05 została uznana za wskazującą na znaczący trend liniowy lub nieliniowy. Szacunki współczynnika hazardu dla dwóch kohort zostały połączone z użyciem metaanaliz o ustalonym efekcie z wagą odwrotnej wariancji. Powtórzyliśmy nasze analizy z warstwowaniem według stanu wyjściowego palenia i wykluczono wczesne zgony (<4 lata po diagnozie). Modyfikację efektu poprzez palenie tytoniu (nigdy nie palono w porównaniu z kiedykolwiek wędzonym) i wiek w chwili rozpoznania (<65 lat vs. .65 lat) oszacowano na podstawie multiplikatywnego terminu interakcji między ciągłym BMI a modyfikatorem efektu dodanym do głównego modelu efektów. Założenie dotyczące proporcjonalnych zagrożeń zostało ocenione za pomocą testu współczynnika wiarygodności porównującego model zi bez elementu interakcji między okresem czasu a kategorią BMI. Dane analizowano przy użyciu oprogramowania SAS, wersja 9.2 (SAS Institute), na dwustronnym poziomie alfa 0,05.
Wyniki
Uczestnicy badania
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka wyjściowa uczestników badania, według kategorii Body-Mass Index (BMI). Dla 11 427 uczestników uwzględnionych w naszej analizie średni wiek w rozpoznaniu cukrzycy wynosił 62 lata (zakres od 35 do 86) wśród 8970 uczestników NHS i 64 lata (zakres od 41 do 91) wśród 2457 uczestników HPFS. Wyjściową charakterystykę przedstawiono w tabeli 1, stratyfikowanej według kategorii BMI. Wyższy BMI w momencie rozpoznania był odwrotnie proporcjonalny do wieku w momencie rozpoznania, aktywności fizycznej i wyniku Alternate Healthy Eating Index . Najniższa kategoria BMI (18,5 do 22,4) miała najwyższą częstość występowania obecnych palaczy, a uczestnicy o normalnej wadze (BMI, 18,5 do 24,9) częściej schudli przed rozpoznaniem niż uczestnicy z nadwagą (BMI, 25,0 do 29,9) i otyli uczestnicy (BMI, .30).
Przyczyna śmierci
Tabela 2
[przypisy: olejek makadamia, olejek tamanu, olejek rycynowy ]

Powiązane tematy z artykułem: olejek makadamia olejek rycynowy olejek tamanu